Verdiepen in de methodes die binnen het nieuwkomersonderwijs gebruikt worden
Ik wilde me graag verdiepen in de methodes die binnen het nieuwkomersonderwijs gebruikt worden. Dit wil ik omdat het aanleren van een vreemde taal voor kinderen op de meeste scholen niet aan de orde is en daarmee is deze methode dus totaal nieuw voor mij en heel interessant. Ik heb voor dit doel uitgebreid gekeken naar de methode Mondeling Nederlands die mijn stage gebruikt om kinderen Nederlands te leren. Verder heb ik ook kort gekeken naar een van de leesmethodes lezen omdat deze ook specifiek geselecteerd is op hun taalniveau.
Veilig Leren Lezen
Een van de methodes die wij gebruiken om lezen aan te leren is de methode veilig leren lezen. Deze methode word in het regulier onderwijs ook veel gebruikt voor de jongste groepen maar bij ons op school word deze schoolbreed gebruikt in verband met het over het algemeen lage taalniveau van nieuwe leerlingen. Veilig leren lezen is een goede methode voor onze doelgroep omdat deze heel veel herhaald. Daarnaast word er in de methode veilig leren lezen veel nadruk gelegd op het uitspreken van de woorden. Ook groepeert Veilig Leren Lezen klanken. Dit is erg belangrijk voor ons omdat het uitspreken van bepaalde klanken voor onze doelgroep een grote uitdaging kan zijn en deze methode geeft ons de mogelijkheid om elk van deze uitspraakproblemen duidelijk te constateren en om deze een les lang specifiek te behandelen.
Ook bij de andere methoden is natuurlijk specifiek gekeken naar de doelgroep. Zo heeft het Kuna Mondo een taalarme rekenmethode zodat kinderen bij hun rekenniveau niet worden belemmerd door hun taalniveau.
Mijn analyse van de methode Mondeling Nederlands staat onderaan deze pagina bijgevoegd.
Verbreden binnen het nieuwkomersonderwijs
Voor heb ik contact gezocht het ISK (Internationale Schakel Klas) Purmerend en bij de Kernschool in Zaandam. Het ISK heeft aangegeven dat ik na de meivakantie van harte welkom ben om een dagje mee te lopen. Het ISK is nieuwkomersonderwijs voor kinderen van 12 tot 18 jaar. Kinderen die op de Kuna Mondo waar ik stage loop op hun twaalfde nog niet genoeg zijn ontwikkelt in hun taalontwikkeling om mee te komen in het regulier onderwijs gaan naar het ISK. Daarnaast hebben ze een instroom van 12 tot 18 jarige die Nederlands op die leeftijd als tweede taal gaan leren. Omdat het ISK veel leerlingen van mijn huidige stage ontvangt wil ik specifiek kijken naar hoe het ISK aansluit op het lesmateriaal wat de kinderen die van de Kuna Mondo al hebben gehad. verder wil ik me focussen op hoe de school omgaat met het grote leeftijdsverschil in hun verticale klassen en ik wil kijken of/hoe het ISK exacte vakken aanbied.
Bij de Kernschool wil ik graag kijken welke methodes zij gebruiken en als deze niet overeenkomen met de methodes op mijn stage ben ga ik beide kanten vragen waarom ze voor deze methode hebben gekozen. Verder wil ik in grote lijnen de dag vergelijken met die van mijn huidige stage. Hoe zit de dagindeling eruit? Hoe gaan zij om met het niveau verschil binnen groepen?
Als ik bij de scholen ben geweest ga ik op mijn stage een terugkoppeling doen met een aantal bovenbouwdocenten. Deze hebben zelf al aangegeven interesse te hebben in hoe het gaat op de Kernschool en op het ISK.
Mondeling Nederlands Methode
Adressen Nieuwkomersscholen
-
Kernschool Zaandam
-
Het ISK
Maak jouw eigen website met JouwWeb